FEEL AT HOME

“I designed Villa Slow as my own home. I wanted to create a space to contemplate the beautiful surroundings.

The two big windows on both sides of the living room are to me like “living paintings”.

Every morning is different: Clouds, fog, sun, landscape in continous change. At night in clear days you can see the stars from the bed.”

Laura Alvarez.

 

Villa Slow is designed and built with extreme mindfulness and care for detail. The house is very respectful with the environment. Its design is based on the traditional typology of a Pasiego House (Cabana Pasiega) but with a contemporary twist. The rough exterior stone walls and roofs contrast with the delicate interior wooden structure and details.

Two big panoramic windows in the living room facing opposite directions create a beautiful scenography of mountains, clouds, and trees.

The two rooms with their generous height are designed to allow different arrangements: just a couple, couple with children, friends, etc.

Each room has its own bathroom fully equipped, barrier-free.

 

THE WATER

We are in a very special natural area well known for its spring water formation. Our water comes from our own spring. This mean, it is not processed. We drink it (and we love it!), but it is not officially tested. You can find regular water bottles in the fridge to cover your arrival.

 

A PASSIVE HOME

Here at Villa Slow we pay extreme attention to sustainability. Villa Slow is a passive house. It is provided with a heat pump, under floor heating and high quality insulation and windows for a minimum heat loss. All electronic appliances are A+++ and all lightning based on LED technology. The  high performance glass  warms up the interior in the winter and the big wooden shutters protect the summer from heat gain. All materials used to build Villa Slow are reused from the old stone shed or come from the area of Cantabria.

We hope you appreciate all these efforts we made to achive a neutral energy home.

 

Collaborators that made possible Villa Slow:

Contractor: SOAL inversiones

Carpenter: Carpinteria Astillero

Photographer: David Montero

Design and architecture: Laura Alvarez Architecture